Opublikowano . Mazowieckie | Aktualności | Pozostałe wiadomości


Nagrodzono autorów kulinarnych fotografii

Rozstrzygnięto konkurs fotografii kulinarnej, który został już po raz drugi zorganizowany przez samorząd Mazowsza. Wyłoniono najpiękniejsze zdjęcia, a ich autorów nagrodzono. Okazuje się, że w tej edycji nie brakowało kreatywnych pomysłów i apetycznych ujęć rozmaitych produktów i dań.

Fot. mazovia.pl Fot. mazovia.pl

Celem konkursu jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu.

Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza. Podczas uroczystości nagrody laureatom wręczył marszałek Adam Struzik.

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii. Laureaci otrzymali bony do sklepu RTV Euro AGD o wartości: I miejsce - 760 zł, II miejsce - 700 zł, III miejsce - 650 zł oraz wyróżnienia - 600 zł.

Laureaci II edycji konkursu fotograficznego "Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej":
- kategoria "Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze"
1. Agnieszka Bauman, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Gruszki "Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne.
2. Anna Poławska, podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne.
3. Michał Cholewiński, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym.

Wyróżnienia: Hanna Kowalska - podkategoria: produkty mięsne, nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała; Marta Garwoła - podkategoria: oleje i tłuszcze, nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone; Lena Dymczyk - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem; Julia Rogulska - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pierogi; Monika Lutkiewicz - podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka.

- kategoria "Z Listy Produktów Tradycyjnych" (podkategoria: Warzywa i owoce):
1. Marta Bukowska, nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek.
2. Monika Lutkiewicz, nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu.
3. Michał Cholewiński, nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem.

- kategoria "Z Listy Produktów Tradycyjnych" (podkategoria: Gotowe dania i potrawy):
1. Marianna Sobieraj, nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi.
2. Katarzyna Prosińska, nazwa potrawy/produktu: Rejbak.
3. Anna Poławska, nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie.

Dopasuj dla mnie

Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.

Wybraliśmy dla Ciebie

Bądź pierwszy! Dodaj komentarz

Twoja opinia pomaga być na bieżąco

Brak komentarzy

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.

0 / 1200 Wskazówka: zaznacz fragment artykułu i kliknij „Zacytuj”

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Reklama



Komentarze 0
Opcje

Dostosuj preferencje treści (zapis lokalny w przeglądarce):

Dołącz