W związku z sezonem na grzybobranie, sanepid apeluje o rozwagę i przestrzeganie podstawowych zasad, które znajdziecie poniżej.
"ABC Grzybobrania"
1. Zbieramy tylko takie gatunki grzybów, które są nam dobrze znane i co do których nie mamy żadnych wątpliwości. We wszystkich wątpliwych przypadkach należy grzyb wyrzucić!
2. Zbieramy tylko takie grzyby, które osiągnęły właściwą wielkość i u których wykształciły się wszystkie cechy pozwalające grzyb bezbłędnie rozpoznać.
3. Nie zbieramy grzybów małych! Małe grzyby łatwo pomylić, np. jadalną gąskę zielonkę, czubajkę kanię, pieczarkę czy gołąbka zielonawego ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym
4. Nie zbieramy grzybów starych, przejrzałych, przerośniętych! Tracą one cechy rozpoznawcze, łatwo się psują, zawierają bakterie,które mogą stać się przyczyną zatruć.
5. Ze ściółki delikatnie wykręcamy całe owocniki, nie ucinamy grzyba przy trzonie - podstawa trzonu stanowi ważną cechę rozpoznawczą.
6. Grzyby zbieramy zawsze do przewiewnych koszy i łubianek! Torby, worki plastikowe i siatki nie są odpowiednie, ponieważ grzyby łatwo się w nich zaparzają i kruszą!
7. Zebranych grzybów ani potraw z nich przyrządzonych nie przechowujemy nawet w lodówce! Grzyby psują się bardzo szybko i powstają w nich substancje trujące. Na grzybobranie najlepiej wyruszyć rano, kiedy grzyby nie są nagrzane i podatne na zaparzenie. Nie zbieramy grzybów podczas deszczu- mokre grzyby gniotą się i sklejają, co utrudnia ich rozpoznanie. Pamiętajmy także, że po powrocie do domu należy grzyby jeszcze raz sprawdzić - najlepiej segregując je gatunkami, co ułatwi wykrycie ewentualnej pomyłki.
8. Nie zbieramy olszówek / krowiaka podwiniętego/ - jest to grzyb trujący!!! Obecnie uważany za bardzo niebezpieczny gatunek grożący nawet śmiertelnym zatruciem. Nie należy go jeść nawet w małych ilościach. Olszówki zawierają wiele substancji trujących: muskarynę, której całkowicie nie usunie ani wielokrotne obgotowywanie ani marynowanie. Pozostałości muskaryny odkładają się w wątrobie i po przekroczeniu pewnej granicy mogą spowodować zatrucie.
9. Nie podajemy potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym!!! Pamiętajmy także, aby będąc na grzybobraniu nie niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, bo są one ozdobą lasu i pokarmem dla zwierząt. Nie należy też zakłócać ciszy leśnej, śmiecić i niszczyć ściółki!
10. Szczególną ostrożność należy zachować przy zbieraniu grzybów mających na spodniej stronie kapelusza blaszki. Niebezpieczne są zwłaszcza te grzyby, które mają białe blaszki, bulwiasto zgrubiałą podstawę trzonu oraz zwisający na nim pierścień, bowiem do nich należą wszystkie muchomory, w tym śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy!
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.