Wiktoria Jastrzębska, uczennica klasy IIP4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, zdobyła wyróżnienie w konkursie "Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny" zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Jury konkursu wybrało laureatów w sześciu kategoriach konkursowych tj. wyroby wędliniarskie, wyroby garmażeryjne, wyroby w opakowaniu szklanym, danie mrożone, przekąski i produkty pozostałe. Jury przyznało także dwa wyróżnienia dla przepisu zgłoszonego przez Powiatowe Centrum Edukacyjne w Kętrzynie oraz przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie.
Wiktoria zdobyła najwyższe wyróżnienie jeśli chodzi o nagrody przyznawane dla innych podmiotów, takich jak szkoły. Uczennica do konkursu zgłosiła swój przepis na udko gęsie z gruszkami flambirowanymi.
Celem konkursu było promowanie i upowszechnianie tradycyjnych potraw i przetworów wytworzonych z mięsa gęsiego lub z jego udziałem.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.