Opublikowano . Ostrów Mazowiecka | Kultura i rozrywka | Inne


Jakub Przeździecki Twórcą Roku 2024. "Moim oczkiem w głowie jest autorska wkładka do menu w warszawskiej restauracji" (wywiad)

Jakub Przeździecki, pochodzący z Ostrowi Mazowieckiej, zdobył serca tysięcy miłośników kuchni swoim kontem na Instagramie. W tym roku jego ciężka praca i pasja do gotowania zostały docenione na gali Influencers Live Wrocław 2024, gdzie otrzymał prestiżowy tytuł Twórcy Roku w kategorii Food&Cook.

Fot. Jakub Przeździecki Fot. Jakub Przeździecki

Jakub, którego profil na Instagramie śledzi ponad 260 tysięcy osób, udostępnia głównie krótkie filmy z kulinarnymi przepisami. Jego autentyczność, kreatywność oraz umiejętność przekazywania przepisów w przystępny sposób przyciągnęły szerokie grono odbiorców. Oprócz tego, Jakub dzieli się również relacjami z odwiedzin lokali gastronomicznych, zarówno w Polsce, jak i na całym świecie, co dodaje jego profilowi unikalnego charakteru.

Nagroda na Influencers Live Wrocław 2024 to ogromne wyróżnienie, które potwierdza jego znaczący wpływ na społeczność kulinarną w mediach społecznościowych. Jego sukces to nie tylko dowód na talent, ale także na ogromne zaangażowanie w rozwijanie pasji i dzielenie się nią z innymi.

Zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Angelika Litwa: Kuba, gratulujemy zdobycia tytułu Twórcy Roku 2024 w kategorii Food&Cook! Jak się czujesz po otrzymaniu tej nagrody?

Jakub Przeździecki: Było to dla mnie niesamowite wyróżnienie i jestem z niego bardzo dumny. Dało mi to ogromną motywację do działania, więc następnego dnia wróciłem do domu i wziąłem się za gotowanie.

A.L.: Czy mógłbyś opowiedzieć nam, jak zaczęła się Twoja przygoda z kulinariami i prowadzeniem konta na Instagramie?

J.P.: Odkąd tylko pamiętam, jeszcze na długo przed tym jak zacząłem gotować lubiłem oglądać programy kulinarne. Wszystkie dostępne w Polskiej telewizji oglądałem od pierwszego odcinka. Śledziłem też mnóstwo twórców kulinarnych na YouTubie, głównie z USA i to oni zainspirowali mnie do założenia swojego profilu na Instagramie. To miał być początek, ponieważ marzyłem o tworzeniu filmów z przepisami na wspomnianą platformę.

A.L.: Co zainspirowało Cię do dzielenia się swoimi przepisami i relacjami z wizyt w lokalach gastronomicznych?

J.P.: Początkowo wrzucałem tylko zdjęcia mojego jedzenia, bez przepisów. Miała to być moja motywacja, by zadbać o wygląd talerzy nauczyć się dekorować potrawy, ponieważ one przeważnie smakowały dobrze, ale brakowało im dopracowania pod względem estetyki. Z czasem gdy zwiększała się liczba moich odbiorców zacząłem dostawać prośby o przepisy pod zdjęciami, więc stwierdziłem, że te prośby wyprzedzę.

Uwielbiam gotować, ale tak samo jak większość moich odbiorców uwielbiam też chodzić po restauracjach i próbować nowych rzeczy. Chcę pokazać im nowe i warte odwiedzenia restauracji, bo przy tak dużej ilości ciężko jest nadążyć. Sam mam ogromną, ciągle powiększającą się listę miejsc, które chcę odwiedzić, ale żołądek jest jeden.

A.L.: Masz już ponad 260 tysięcy obserwujących na Instagramie. Jakie były Twoje początki i jak udało Ci się zbudować tak dużą społeczność?

J.P.: Początki jak zawsze były trudne. Zderzyłem się z rzeczywistością, bo zawsze myślałem, żę skoro i tak gotuję to jakim problemem będzie zrobić jeszcze zdjęcie i wrzucić je na IG. Samo ułożenie dania na talerzu to jeden z czynników, który wpływa na dobre zdjęcie. Talerz trzeba też odpowiednio dobrać, dopasować tło, ustawić światło itp. Moje zdjęcia dalej nie są perfekcyjne, ale ciągle się uczę. Zdecydowanie wolę nagrywać filmy, lepiej mi to wychodzi.

Budowanie społeczności? Autentyczność, systematyczność i dobre relacje z odbiorcami.

A.L.: Jakie są Twoje ulubione rodzaje potraw, które najczęściej przygotowujesz i udostępniasz na swoim profilu?

J.P.: Skupiam się na tym, żeby moje potrawy były proste i większość oglądających była w stanie zrobić je samodzielnie. Od czasu do czasu zdarzy mi się zaszaleć i zrobić coś bardziej wymagającego lub z niecodziennych składników.

A.L.: Czy jest jakieś danie, które uważasz za swoje popisowe? Jeśli tak, to jakie?

J.P.: Nieskromnie powiem, że robię najlepszą carbonarę, brownie i sernik. Robię też genialne śniadania: tosty francuskie i pancakes na setki sposobów, a gdy mam więcej czasu - jajka po turecku.

A.L.: Odwiedzasz wiele lokali gastronomicznych w Polsce i za granicą. Czy jest jakieś miejsce, które szczególnie zapadło Ci w pamięć?

J.P.: Restauracje Beaty Śniechowskiej: Młoda Polska i BABA. Warto do nich jechać do przez pół Polski. Kolacja tam to nie tylko niesamowite, niepowtarzalne jedzenie, ale też genialna atmosfera, tych wizyt nie zapomnę do końca życia.

Świetnej kuchni spróbowałem też w Nowym Jorku. To miasto, które łączy w sobie wiele kultur i można zjeść tam dosłownie wszystko. Na genialne kanapki z pastrami i reubena spróbowałem w Katz Deli, natomiast makaron Biang Biang z Very Fresh Noodles był jednym z najlepszych dań jakie miałem okazję zjeść.

A.L.: Jakie wyzwania napotykasz w tworzeniu contentu kulinarnego i jak sobie z nimi radzisz?

J.P.: Wyzwań jest mnóstwo i każdy ma swoje sposoby, żeby sobie z nimi radzić, na to nie ma złotego środka. Każdy twórca narażony jest na ostatnio ogromną falę hejtu (nie mylić z konstruktywną krytyką, którą ja bardzo sobie cenię). Trzeba sobie uświadomić, że takie komentarze kierowane są z zazdrości lub potrzeby anonimowego wylania swoich żalów w niewinną osobę. 

A.L.: Czy planujesz rozwijać swoją działalność w kierunku innych platform lub projektów związanych z kulinariami?

J.P.: Tak. Kto się nie rozwija ten się cofa. Mam na horyzoncie kilka projektów, jednak nie mogę jeszcze o nich mówić, natomiast mogę się pochwalić moim oczkiem w głowie - autorską wkładką do menu w warszawskiej restauracji BROOKLYN. To 8 autorskich dań - amerykańskich klasyków, w niecodziennym wydaniu, których gwarantuję że nie zjecie nigdzie indziej, a czasu macie sporo, bo aż do końca sierpnia :) 

A.L.: Jakie rady miałbyś dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z kulinarnym blogowaniem lub tworzeniem treści na Instagramie? 

J.P.: Niezależnie od wybranej niszy - znaleźć w tym cel, mieć swój styl i być oryginalnym. Ciągle doskonalić swoje treści i być systematycznym.

A.L.: Dziękuję za rozmowę.

Dopasuj dla mnie

Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.

Wybraliśmy dla Ciebie

Inne Ostrowianka w wielkim finale "MasterChefa"! Sylwia Skłodowska zachwyciła jury i zdobyła d…
Ostrowianka w wielkim finale "MasterChefa"! Sylwia Skłodowska zachwyciła jury i zdobyła d…
24.11.2025 · 4847 osób przeczytało ten artykuł
Inne Otwarcie lodowiska już wkrótce! Będzie gorąca czekolada i gość specjalny
Otwarcie lodowiska już wkrótce! Będzie gorąca czekolada i gość specjalny
25.11.2025 · 2862 osób przeczytało ten artykuł
Inne Prof. Andrzej Zybertowicz o sztucznej inteligencji w Ostrowi Mazowieckiej (zdjęcia, wideo)
Prof. Andrzej Zybertowicz o sztucznej inteligencji w Ostrowi Mazowieckiej (zdjęcia, wideo)
21.11.2025 · 2036 osób przeczytało ten artykuł
Inne Podsumowanie sezonu i wybory nowych władz. Spotkanie wędkarzy z Koła PZW Nr 64 (zdjęcia)
Podsumowanie sezonu i wybory nowych władz. Spotkanie wędkarzy z Koła PZW Nr 64 (zdjęcia)
25.11.2025 · 1816 osób przeczytało ten artykuł
Inne Zostały tylko 3 dni! MOSiR szykuje mikołajkowe szaleństwo dla dzieci i dorosłych
Zostały tylko 3 dni! MOSiR szykuje mikołajkowe szaleństwo dla dzieci i dorosłych
02.12.2025 · 1160 osób przeczytało ten artykuł
Inne "Mały Książę" opowiedziany piaskiem poruszy serca w Ostrowi Mazowieckiej
"Mały Książę" opowiedziany piaskiem poruszy serca w Ostrowi Mazowieckiej
04.12.2025 · 975 osób przeczytało ten artykuł
Inne WOŚP rusza w Ostrowi! Trwa wielki wyścig po czerwone serduszka, zgłoś się, zanim zabrakni…
WOŚP rusza w Ostrowi! Trwa wielki wyścig po czerwone serduszka, zgłoś się, zanim zabrakni…
04.12.2025 · 870 osób przeczytało ten artykuł
Inne 35. Spotkanie ze świętym Mikołajem już 14 grudnia
35. Spotkanie ze świętym Mikołajem już 14 grudnia
05.12.2025 · 680 osób przeczytało ten artykuł
Inne Mikołajkowy Turniej w Kręgle dla uczniów szkół podstawowych
Mikołajkowy Turniej w Kręgle dla uczniów szkół podstawowych
27.11.2025 · 670 osób przeczytało ten artykuł
Teatr Pełna sala i salwy śmiechu. "Ożenek" podbił serca widzów (zdjęcia)
Pełna sala i salwy śmiechu. "Ożenek" podbił serca widzów (zdjęcia)
18.11.2025 · 2982 osób przeczytało ten artykuł
Koncerty "Światło, które nie gaśnie" - koncert pełen wspomnień i emocji w Kinie Ostrovia (zdjęcia)
"Światło, które nie gaśnie" - koncert pełen wspomnień i emocji w Kinie Ostrovia (zdjęcia)
06.11.2025 · 2603 osób przeczytało ten artykuł
Muzeum Historia łączy samorządy. Spotkanie w Muzeum Dom Rodziny Pileckich (zdjęcia)
Historia łączy samorządy. Spotkanie w Muzeum Dom Rodziny Pileckich (zdjęcia)
09.11.2025 · 1529 osób przeczytało ten artykuł
Muzeum Wernisaż wystawy o kulturze romskiej w Ostrowi Mazowieckiej (zdjęcia)
Wernisaż wystawy o kulturze romskiej w Ostrowi Mazowieckiej (zdjęcia)
12.11.2025 · 1307 osób przeczytało ten artykuł
Koncerty Małe głosy, wielka wiara. Przedszkolaki zaśpiewały w uroczystym koncercie (zdjęcia)
Małe głosy, wielka wiara. Przedszkolaki zaśpiewały w uroczystym koncercie (zdjęcia)
28.11.2025 · 1295 osób przeczytało ten artykuł
Muzeum Nowe godziny otwarcia Galerii Sztuki Jatki
Nowe godziny otwarcia Galerii Sztuki Jatki
10.11.2025 · 1174 osób przeczytało ten artykuł
Koncerty Bogdan Kierejsza wystąpi w Ostrowi Mazowieckiej. "The Violin Show" już 13 grudnia
Bogdan Kierejsza wystąpi w Ostrowi Mazowieckiej. "The Violin Show" już 13 grudnia
03.12.2025 · 1051 osób przeczytało ten artykuł
Muzeum Lekarze z Ostrowi bohaterami wystawy w Domu Rodziny Pileckich. Już wkrótce wernisaż z wyk…
Lekarze z Ostrowi bohaterami wystawy w Domu Rodziny Pileckich. Już wkrótce wernisaż z wyk…
20.11.2025 · 825 osób przeczytało ten artykuł

Bądź pierwszy! Dodaj komentarz

Twoja opinia pomaga być na bieżąco

Brak komentarzy

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.

0 / 1200 Wskazówka: zaznacz fragment artykułu i kliknij „Zacytuj”

Zobacz zdjęcia: Jakub Przeździecki Twórcą Roku 2024. "Moim oczkiem w głowie jest autorska wkładka do menu w warszawskiej restauracji" (wywiad)

1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Reklama



Komentarze 0
Opcje

Dostosuj preferencje treści (zapis lokalny w przeglądarce):

Dołącz