Trzech wytwórców indywidualnych z naszego regionu zostało nagrodzonych "Laurem Marszałka" za 2013 r.
(fot. mazovia.pl / Samorząd Województwa Mazowieckiego)
Wśród najlepszych produktów wytworzonych na Mazowszu w roku ubiegłym zalazły się: miód nektarowo-spadziowy Andrzeja Kaliszewskiego z Białobieli, złota kaczka sołtysowej - Krystyny Manowskiej z Kunina oraz olej rzepakowy produkcji Franciszka Keslera ze Starego Lubiejewa.
Jak przyznał marszałek województwa, Adam Struzik - moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty - często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców.
W tym roku do konkursu zgłoszono 85 produktów. Ostatecznie jury wyłoniło 13 laureatów oraz przyznało 7 wyróżnień. Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach - producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową.
W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.
Gala VII edycji konkursu o "Laur Marszałka" za 2013 r. odbyła się 8 maja w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie.
Zobacz zdjęcia:
Smak mazowsza to produkty lokalne (fot. Samorząd Województwa Mazowieckiego)
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.