Dzielenie się jajkiem, następnie zajadanie się dużym wyborem sałatek i wędlin, po czym czas na deser - tak zapewne wygląda wielkanocne śniadanie w wielu polskich domach.
Po jakie pyszności Polacy podczas świąt Wielkanocy sięgają najczęściej?
Bez babki ani rusz
Obowiązkowym plackiem na każdym wielkanocnym stole jest babka. Kruche i lekkie ciasto, w którym można znaleźć mnóstwo bakalii, dodatkowo oblane białą czekoladą lub lukrem wymieszanym ze skórką pomarańczy, doskonale rozpływa się w ustach. W przypadku babek można poeksperymentować, w zależności od gustów i upodobań. Zdarzają się więc babki cynamonowe, kakaowe, orzechowe czy migdałowe.
Nieco mniejsze wersje, a więc babeczki, często lądują w wielkanocnych koszykach święconych dzień przed Wielkanocą. Ich receptura może być zbliżona do standardowych babek, lecz opcjonalnie można przygotować też muffinki, np. z kawałkami czekolady deserowej i migdałów.
Gotowe ciasta również w cenie
Jeśli Wielkanoc, to na stole musi być mazurek - powiedzą niektórzy. Faktycznie, placek ten sporządzany z różnego rodzaju ciast (kruchego, marcepanowego czy biszkoptowego), przekładany masami w różnych smakach, jest prawdziwym miodem na podniebienie Polaków.
Podobnie rzecz ma się z sernikiem, który jest dobry na każdą okazję, a na święta szczególnie! Oprócz tradycyjnego sernika na zimno z galaretką, upodobaliśmy sobie wersję z biszkoptem, rosą, wiedeńską bądź też kruszonką, specjalnie na święta.
Ciastem kojarzonym nie tylko ze świętami Bożego Narodzenia, ale także Wielkanocą, jest tradycyjny makowiec. W formie strucli w niejednym polskim domu służy za świąteczny deser.
Dla tych, którzy nie lubią piec lub zwyczajnie nie mają na to czasu, alternatywą pozostaje zakup gotowych ciast w sklepach spożywczych. Jak zaobserwowała firma Brześć, specjalizująca się m. in. w produkcji gotowych ciast drożdżowych i babek, z roku na rok wzrasta zainteresowanie ciastami gotowymi.
- W okresie przedświątecznym zauważamy zwiększoną sprzedaż gotowych ciast, takich jak makowce czy babki piaskowe. Jest to w pewnym sensie duża oszczędność czasu dla wielu gospodyń domowych, które czas poświęcany na pieczenie ciast mogą przeznaczyć na inne przedświąteczne przygotowania, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich walorów smakowych przez gotowe wyroby - mówi Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy firmy Brześć.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.