Opublikowano . Ostrów Mazowiecka | |


Zatrucia grzybami wciąż groźne

Trwa sezon na grzyby w związku z tym sanepid ostrzega i apeluje o ostrożność, gdyż mogą być przyczyną poważnych zatruć. W ubiegłym roku na Mazowszu odnotowano osiemdziesiąt przypadków zatruć grzybami - w tym dzieci. W niektórych przypadkach konieczne były przeszczepy wątroby, siedem osób zmarło.

Apeluje się, szczególnie do rodziców, aby nie podawali grzybów małym dzieciom. Dotyczy to także seniorów oraz osób mających kłopoty z układem pokarmowym.

W okresie jesiennym sanepid przeprowadza wzmożone kontrole w placówkach handlowych i na targowiskach pod kątem handlu grzybami. W ubiegłym roku kontrole skupów wypadły pozytywnie.

Niestety, gorzej jest z targowiskami. Każdy sprzedawca powinien posiadać atest klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy. Certyfikat, będący potwierdzeniem nabytych uprawnień, powinien pojawić się przy stanowisku handlarza. Aby przekonać się, że takowych atestów nie ma, wystarczy przejść się po ostrołęckim ryneczku. Inspektorzy podczas kontroli pouczają sprzedawców, ale swoje ostrzeżenia kierują przede wszystkim do kupujących.


Dlatego też sanepid apeluje, aby kupować grzyby w zarejestrowanych punktach, nie zaś od przydrożnych handlarzy czy na miejskim targowisku.

Wybierając się na grzyby, bądź decydując się na ich zakup należy pamiętać o kilku bardzo istotnych zasadach:

- Trzeba zbierać wyłącznie grzyby wrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek. Generalna zasada jest taka: zbierać grzyby rurkowate, do których należą borowik, koźlarze, podgrzybki czy maślaki, a wystrzegać się blaszkowatych.

- Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak. Gatunki śmiertelnie trujące mają przyjemny, słodkawy smak.

- Grzyby powinny być zbierane do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku nie należy wkładać do foliowych reklamówek, ponieważ powoduje to zaparzenie i przyśpiesza psucie, nie można ich przechowywać zbyt długo.

- Nie kupować grzybów od przydrożnych handlarzy.

- Nie wolno zbierać okazów rosnących przy drogach, bo grzyb ten szybko wchłania wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia.

- Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy są zobowiązani zatrudnić osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku. Trzeba jednak uzyskać atest klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy, umieścić w miejscu sprzedaży informację o gatunkach oraz nazwisko i adres sprzedawcy.

Dopasuj dla mnie

Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.

Bądź pierwszy! Dodaj komentarz

Twoja opinia pomaga być na bieżąco

Brak komentarzy

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.

0 / 1200 Wskazówka: zaznacz fragment artykułu i kliknij „Zacytuj”

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Reklama



Komentarze 0
Opcje

Dostosuj preferencje treści (zapis lokalny w przeglądarce):

Dołącz