28 listopada br. LGD Zielone Sioło wspólnie z Urzędem Marszałkowskim przeprowadziło szkolenie pn.: Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców w gospodarstwach rolnych indywidualnych – stan i perspektywy.
W spotkaniu uczestniczyli członkowie Stowarzyszenia, rolnicy, producenci i przetwórcy żywności oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych.
Podczas szkolenia p. Kazimierz Porębski Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przybliżył uczestnikom tematykę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pan Krzysztof Zaniewski pracownik Wydziału Rolnictwa i Żywności Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przedstawił zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi i regionalnymi, które cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Powiatowy Lekarz Weterynarii p. Tomasz Narkiewicz-Jodko wytłumaczył zagadnienia związane z możliwością prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w gospodarstwie w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz możliwością przetwarzania surowców zwierzęcych w gospodarstwach rolników indywidualnych. Pani Adriana Rukat Prezes Zarządu w atrakcyjny sposób przedstawiła dotychczasowy dorobek Stowarzyszenia związany z promocją lokalnych kulinariów oraz poinformowała zebranych o możliwościach pozyskania środków unijnych na promocję produktów wykonanych metodami tradycyjnymi.
Podczas szkolenia miało również miejsce wystąpienie p. Danuty Jabłonka-Grabowskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego „DAJANA” w Broku, p. Marty Deniszewskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego „Kozie Sioło” w Prostyni, p. Jadwigi Farat z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego w Rososzy, p. Sonii Priwieziencew z Gospodarstwa Ekologicznego w Świerże Panki, p. Jerzego Kolanowskiego z Gospodarstwa Agroedukacyjnego w Glinie oraz p. Mariusza Mierzejewskiego z Gospodarstwa Ekologicznego w Wiśniewie, którzy z entuzjazmem opowiedzieli o swoich gospodarstwach i pasji związanej z wytwarzaniem żywności ekologicznej według rodzinnych przepisów.
Goście spotkania, w dyskusji poruszyli wiele zagadnień związanych z produktami tradycyjnymi i regionalnymi. Rozmawiali o sprzedaży jaj, uboju tuszy, mlekomatach, a także o tradycjach kulinarnych w naszym regionie. Jednogłośnie podkreślili, że szkolenie było bardzo interesujące. Przyczyniło się nie tylko do pogłębienia wiedzy, ale również do integracji lokalnej społeczności.
Szkoleniu towarzyszyła degustacja potraw tradycyjnych i regionalnych przygotowanych przez członków naszego Stowarzyszania. Można było skosztować pyszny żurek prostyński, przetwory z koziego mleka, pierogi, smaczne wędliny, smalec z pachnącym chlebem, ciasto marchewkowe DAJANY, ciasto drożdżowego oraz wiele innych frykasów. Ponadto z rąk p. Kazimierza Porębskiego p. Marta Deniszewska odebrała pamiątkowy dyplom za zajęcie III miejsca konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii inne produkty regionalne za Przysmak Błażeja, wykonany według starego, rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
źródło: LGD Zielone Sioło
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.