Opublikowano . Ostrów Mazowiecka | |


Zielone Sioło zorganizowało szkolenie

28 listopada br. LGD Zielone Sioło wspólnie z Urzędem Marszałkowskim przeprowadziło szkolenie pn.: Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych z własnych surowców w gospodarstwach rolnych indywidualnych – stan i perspektywy.

W spotkaniu uczestniczyli członkowie Stowarzyszenia, rolnicy, producenci i przetwórcy żywności oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych.

Podczas szkolenia p. Kazimierz Porębski Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przybliżył uczestnikom tematykę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pan Krzysztof Zaniewski pracownik Wydziału Rolnictwa i Żywności Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przedstawił zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi i regionalnymi, które cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Powiatowy Lekarz Weterynarii p. Tomasz Narkiewicz-Jodko wytłumaczył zagadnienia związane z możliwością prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych w gospodarstwie w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz możliwością przetwarzania surowców zwierzęcych w gospodarstwach rolników indywidualnych. Pani Adriana Rukat Prezes Zarządu w atrakcyjny sposób przedstawiła dotychczasowy dorobek Stowarzyszenia związany z promocją lokalnych kulinariów oraz poinformowała zebranych o możliwościach pozyskania środków unijnych na promocję produktów wykonanych metodami tradycyjnymi.


Podczas szkolenia miało również miejsce wystąpienie p. Danuty Jabłonka-Grabowskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego „DAJANA” w Broku, p. Marty Deniszewskiej z Gospodarstwa Agroturystycznego „Kozie Sioło” w Prostyni, p. Jadwigi Farat z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego w Rososzy, p. Sonii Priwieziencew z Gospodarstwa Ekologicznego w Świerże Panki, p. Jerzego Kolanowskiego z Gospodarstwa Agroedukacyjnego w Glinie oraz p. Mariusza Mierzejewskiego z Gospodarstwa Ekologicznego w Wiśniewie, którzy z entuzjazmem opowiedzieli o swoich gospodarstwach i pasji związanej z wytwarzaniem żywności ekologicznej według rodzinnych przepisów.

Goście spotkania, w dyskusji poruszyli wiele zagadnień związanych z produktami tradycyjnymi i regionalnymi. Rozmawiali o sprzedaży jaj, uboju tuszy, mlekomatach, a także o tradycjach kulinarnych w naszym regionie. Jednogłośnie podkreślili, że szkolenie było bardzo interesujące. Przyczyniło się nie tylko do pogłębienia wiedzy, ale również do integracji lokalnej społeczności.

Szkoleniu towarzyszyła degustacja potraw tradycyjnych i regionalnych przygotowanych przez członków naszego Stowarzyszania. Można było skosztować pyszny żurek prostyński, przetwory z koziego mleka, pierogi, smaczne wędliny, smalec z pachnącym chlebem, ciasto marchewkowe DAJANY, ciasto drożdżowego oraz wiele innych frykasów. Ponadto z rąk p. Kazimierza Porębskiego p. Marta Deniszewska odebrała pamiątkowy dyplom za zajęcie III miejsca konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii inne produkty regionalne za Przysmak Błażeja, wykonany według starego, rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.

źródło: LGD Zielone Sioło

Dopasuj dla mnie

Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.

Bądź pierwszy! Dodaj komentarz

Twoja opinia pomaga być na bieżąco

Brak komentarzy

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.

0 / 1200 Wskazówka: zaznacz fragment artykułu i kliknij „Zacytuj”

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Reklama



Komentarze 0
Opcje

Dostosuj preferencje treści (zapis lokalny w przeglądarce):

Dołącz