Opublikowano . Mazowieckie | Aktualności | Pozostałe wiadomości


Nagrodzono autorów kulinarnych fotografii

Rozstrzygnięto konkurs fotografii kulinarnej, który został już po raz drugi zorganizowany przez samorząd Mazowsza. Wyłoniono najpiękniejsze zdjęcia, a ich autorów nagrodzono. Okazuje się, że w tej edycji nie brakowało kreatywnych pomysłów i apetycznych ujęć rozmaitych produktów i dań.

2019/09/mazovia-konkurs-kulinarne-fotografie-jpg_5d78c7179b7c6 Fot. mazovia.pl

Celem konkursu jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu.

Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza. Podczas uroczystości nagrody laureatom wręczył marszałek Adam Struzik.

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii. Laureaci otrzymali bony do sklepu RTV Euro AGD o wartości: I miejsce - 760 zł, II miejsce - 700 zł, III miejsce - 650 zł oraz wyróżnienia - 600 zł.

Laureaci II edycji konkursu fotograficznego "Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej":
- kategoria "Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze"
1. Agnieszka Bauman, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Gruszki "Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne.
2. Anna Poławska, podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne.
3. Michał Cholewiński, podkategoria: warzywa i owoce, nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym.

Wyróżnienia: Hanna Kowalska - podkategoria: produkty mięsne, nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała; Marta Garwoła - podkategoria: oleje i tłuszcze, nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone; Lena Dymczyk - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem; Julia Rogulska - podkategoria: gotowe dania i potrawy, nazwa potrawy/produktu: Pierogi; Monika Lutkiewicz - podkategoria: napoje, nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka.

- kategoria "Z Listy Produktów Tradycyjnych" (podkategoria: Warzywa i owoce):
1. Marta Bukowska, nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek.
2. Monika Lutkiewicz, nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu.
3. Michał Cholewiński, nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem.

- kategoria "Z Listy Produktów Tradycyjnych" (podkategoria: Gotowe dania i potrawy):
1. Marianna Sobieraj, nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi.
2. Katarzyna Prosińska, nazwa potrawy/produktu: Rejbak.
3. Anna Poławska, nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie.

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.