Opublikowano . Powiat ostrowski | Aktualności | Edukacja


Sukces uczennicy ZSCKR w Starym Lubiejewie w konkursie na tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny

Wiktoria Jastrzębska, uczennica klasy IIP4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, zdobyła wyróżnienie w konkursie "Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny" zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

2020/11/stare-lubiejewo-konkurs-gesina-jpg_5fb8d1d5da692 fot. ZSCKR w Starym Lubiejewie

Jury konkursu wybrało laureatów w sześciu kategoriach konkursowych tj. wyroby wędliniarskie, wyroby garmażeryjne, wyroby w opakowaniu szklanym, danie mrożone, przekąski i produkty pozostałe. Jury przyznało także dwa wyróżnienia dla przepisu zgłoszonego przez Powiatowe Centrum Edukacyjne w Kętrzynie oraz przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie.

Wiktoria zdobyła najwyższe wyróżnienie jeśli chodzi o nagrody przyznawane dla innych podmiotów, takich jak szkoły. Uczennica do konkursu zgłosiła swój przepis na udko gęsie z gruszkami flambirowanymi.

Celem konkursu było promowanie i upowszechnianie tradycyjnych potraw i przetworów wytworzonych z mięsa gęsiego lub z jego udziałem.

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.