We wrześniu tego roku Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił ogólnokrajowy konkurs w ramach inicjatywy "Tradycyjna Gęsina Wiejska". Konkurs nosił nazwę "Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny".
Celem konkursu było promowanie i upowszechnianie gęsiego mięsa, a udział w kulinarnych zmaganiach wziął Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, a dokładnie uczennica klasy IIP4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Wiktoria Jastrzębska pod przewodnictwem nauczycielki Moniki Kuczewskiej.
Wiktoria na konkurs przygotowała "Udko gęsi z gruszkami flambirowanymi" i otrzymała najwyższą nagrodę, jaką mogli zdobyć reprezentanci szkół biorący udział w konkursie. 11 grudnia uczennica z rąk Marty Falbowskiej, kierownik praktycznej nauki zawodu oraz Andrzeja Sakowicza, wicedyrektora szkoły otrzymała dyplom oraz nagrodę.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.