Już po raz szósty mazowieccy producenci tradycyjnej żywności walczyli o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Zdobyło go 16 produktów. Wśród tegorocznych laureatów są dwa z powiatu ostrowskiego.
- Regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Dlatego chętnie promujemy to, co wytwarzają lokalni producenci. Chcemy, by byli znani nie tylko w swojej okolicy, by rozpowszechniali bogactwo regionalnej kuchni. I wiem, że dzięki naszemu konkursowi wiele osób mobilizuje się do odtworzenia zapomnianych już smaków mazowieckich potraw - powiedział marszałek Adam Struzik. Trzeba zaznaczyć, że w tegorocznej edycji poziom był wyrównany. Wszystkie wyroby prezentowały wysoką jakość produkcji. To miłe, że tradycja kulinarna na Mazowszu jest tak żywa.
Co roku Samorząd Województwa Mazowieckiego organizuje konkurs, dzięki któremu żywność wytwarzana w różnych krańcach Mazowsza ma szansę przekroczyć granicę swojego subregionu. Co ważne nagrodę otrzymują produkty, których wytwarzanie odznacza się wysoką jakością, często z kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej. Doceniana jest także oryginalność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Znak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego umieszczony na żywności jest wyraźną wskazówką, że jest to produkt o wysokiej jakości.
W poprzednich pięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych ponad 370 produktów, z czego nagrodzonych zostało ok. 70. W tym roku wprowadzono podział na dwie grupy: producentów indywidualnych i przedsiębiorców. Pozwala to na bardziej wyrównaną rywalizację, a zwłaszcza tym, którzy produkują na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, a także osoby fizyczne).
W każdej grupie nagradzane były produkty z podziałem na kategorie: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne / produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne / produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.
Tegoroczni laureacji to:
Grupa A - producenci indywidualni
Wyroby piekarnicze:
Sójka Mazowiecka - Anna Kotuniak, Podciernie, Gmina Cegłów, Powiat Miński
Wyroby cukiernicze:
Tort Marengowy (Bezowy) - Jolanta Wołynik, Legionowo, Powiat Legionowski
Wyroby cukiernicze (wyróżnienie):
Tradycyjne pączki rodzinne - Anna Wojciechowska, Gmina Gzy, Powiat Pułtuski
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego:
Pstrąg Nadbużański wędzony - Andrzej Sosiński, Ołtarze-Gołacze, Gmina Nur, Powiat Ostrowski
Produkty mleczarskie:
Ser Mocek z mleka krowy polskiej czerwonej - Anita Mierzejewska - Gmina Wiśniewo, Powiat Mławski
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego:
Czosnek Latowicki marynowany - Grzegorz Odalski, Strachomin, Gmina Latowicz, Powiat Miński
Miody:
Miód Lipcowy - Mirosław Pędzich, Ostrów Mazowiecka, Powiat Ostrowski
Napoje:
Krupnik Kurpiowski - Andrzej Kaliszewski, Białobiel, Gmina Lelis, Powiat Ostrołęcki
Grupa B - przedsiębiorcy
Wyroby piekarnicze:
Chleb Śródziemnomorski - Piekarnia Baldwin Jastrzębski Mańkowski Spółka Jawna, Gmina Skórzec, Powiat Siedlecki
Wyroby cukiernicze:
Ciasteczka Zbożone Crunchy "florentynki z żurawiną" - Zakłady Spożywcze Malwa, Blichowo, Gmina Bulkowo, Powiat Płocki
Wyroby cukiernicze (wyróżnienie):
Krucha rurka z kajmakiem i śmietaną - Cukiernia Małgosia, Radzymin, Powiat Wołomiński
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego:
Salceson wizytowy - Wojciech Pysiak działalność marginalna, lokalna i ograniczona, Zdziechów, Gmina Zakrzew, Powiat Radomski
Produkty mleczarskie:
Twaróg półtłusty - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Siedlce, Siedlce, Powiat Siedlecki
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego:
Olej rzepakowy tłoczony na zimno - Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe "Kowalski", Winniki, Gmina Nasiels, Powiat Nowodworski
Miody:
Miód Pszczeli Lipowy - Pachniczówka Sp. z o. o., Gmina Grębków, Powiat Węgrowski
Napoje:
Cydr Ignaców - Cydr Tomasz Porowski, Marcin Hermanowicz, Ignaców, Gmina Błędów, Powiat Grójecki
Aby móc ubiegać się o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, trzeba było przedstawić żywność, której produkcja jest powtarzalna. Poza tym należało udokumentować swoją działalność podsiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.