"Folwark w Szczerym Polu" kusi nowym wnętrzem i kulinarnymi atrakcjami (zdjęcia)
Nowy "Folwark w Szczerym Polu" zastąpił dawną restaurację U Sarnowskich w Nienałtach‑Szymanach po gruntownej przebudowie. Remont objął przestrzeń znaną do tej pory głównie z klasycznej sali kominkowej, teraz przemienionej w przestrzeń z wyspą kulinarną i pokazowym live cookingiem.
Wnętrza zyskały nową aranżację: wymieniono płytki, przemalowano ściany, pojawiły się nowe dekoracje, oświetlenie i tapety. Zmodernizowano także sanitariaty, recepcję i strefę baru, co całkowicie odmieniło charakter miejsca. Konsultacje z architektem i generalnym wykonawcą trwały blisko rok, a prace remontowe rozpoczęły się w połowie marca 2025 roku. Mimo rozległego zakresu zaplanowanych działań tempo prac było imponujące i można było od razu zauważyć efekty zmiany.
Największe zmiany zaszły w sali kominkowej, która została przekształcona w wyspę kulinarną. Teraz na miejscu dawnego kominka znajduje się profesjonalne stanowisko live cooking, na którym swój kunszt prezentował sushi master Mateusz Sadowski. Pan Sadowski, znany z występów w "Pytaniu na Śniadanie", swoje doświadczenie zdobywał zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Główne otwarcie "Folwarku w Szczerym Polu” odbyło się 6 czerwca 2025 roku. Podczas uroczystości obecni byli mieszkańcy regionu, a uwieńczeniem wydarzenia była degustacja sushi przygotowana przez pana Mateusza.
Restauracja działała w poprzedniej lokalizacji od niemal 15 lat i przez ten czas zdobyła uznanie gości za gościnność i smak serwowanych potraw. Nowa odsłona "Folwarku w Szczerym Polu" to konsekwentna reakcja na zmieniające się trendy w gastronomii i wnętrzarstwie. To wydarzenie można uznać za jeden z ciekawszych akcentów na kulinarnej mapie naszego regionu tego sezonu.