Opublikowano . Ostrów Mazowiecka | |


E. Coli w Polsce

Są już potwierdzone przypadki zakażenia pałeczkami okrężnicy EHEC. W Niemczech rośnie liczba śmiertelnych ofiar. Najlepiej ograniczyć wyjazdy do Niemiec. Jeżeli jednak musimy wyjechać, pamiętajmy o właściwej higienie.

Przeczytaj pięć rad Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), jak ustrzec się od zarażenia bakterią:

Utrzymuj czystość:
-myj ręce przed kontaktem z żywnością, podczas jej przygotowywania i po wyjściu z toalety
-myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
-chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.


Oddzielaj żywność surową od ugotowanej:
-oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
-do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
-magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza (i odpady pochodzące z
tych produktów) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.

Gotuj dokładnie
-gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
-żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste, nie różowe.
-odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych
mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
-nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
-wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
-utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
-nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
-nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5° C.

Używaj bezpiecznej wody i żywności
-używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
-do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
-wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
-myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
-nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody (tj. mycie i obieranie), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.

Dopasuj dla mnie

Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.

Bądź pierwszy! Dodaj komentarz

Twoja opinia pomaga być na bieżąco

Brak komentarzy

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.

0 / 1200 Wskazówka: zaznacz fragment artykułu i kliknij „Zacytuj”

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Reklama



Komentarze 0
Opcje

Dostosuj preferencje treści (zapis lokalny w przeglądarce):

Dołącz