Mieszkańcy województwa mazowieckiego mają sprecyzowane preferencje dotyczące rodzaju wybieranego lokalu, w którym zjadają posiłek.
Najczęściej swoje kroki kierują do restauracji z obsługą kelnerską. Największą popularnością cieszy się wśród nich kuchnia polska. Za nią plasują się dania kuchni włoskiej i amerykańskiej, co potwierdza raport "Polska na talerzu 2014".
Na wybór lokalu wpływ mają czynniki takie, jak: smak, cena i lokalizacji. Numerem jeden wśród dań kupowanych na wynos są kebaby (25 proc.), hamburgery, hot dogi i zapiekanki (18 proc. wskazań) oraz potrawy kuchni włoskiej (blisko 15 proc.).
Z raportu Makro wynika, że co piąty z mieszkańców województwa mazowieckiego stołuje się "na mieście" kilka razy w tygodniu i jest to dana, którą w tym regionie wskazywano najczęściej na tle wyników z całego kraju. Co piąta osoba zadeklarowała, że nigdy nie jada poza domem, podobną liczbę wskazań odnotowano przy deklaracji spożywania posiłków "na mieście" raz w tygodniu lub kilka razy w miesiącu. Przyczyną umiarkowanego korzystania z oferty lokali gastronomicznych jest upodobanie kuchni domowej i gotowanie w domu. Za posiłek w lokalu mieszkańcy mazowieckiego płacą średnio od 10 do 25 złotych.
- Z raportu wynika, że mieszkańcy województwa mazowieckiego najczęściej jadają poza domem z uwagi na wygodę (39 proc.) i oszczędność czasu (17 proc). Istotny jest także towarzyski aspekt wyjścia do lokalu gastronomicznego, który wskazało 15 proc. respondentów z Mazowsza. Na pewno czynnik towarzyski jest ważny, bo chyba każdy lubi miło spędzić czas w gronie znajomych - mówi właściciel Why Thai. - Dlatego staraliśmy się stworzyć miejsce, w którym każdy poczuje się swobodnie i miło spędzi czas. Na atmosferę w restauracji ma też wpływ dobre jedzenie. Dlatego staramy się zachować najwyższą jakość naszych dań, co doceniają nasi goście.
Delektowanie się "małą czarną" w kawiarni nie jest wśród mieszkańców województwa mazowieckiego szczególnie popularne, prawie połowa osób zadeklarowała, że odwiedza kawiarnię rzadziej niż raz na 2-3 miesiące lub nigdy jej się to nie zdarza. Jako powód najczęściej deklarują brak takiej potrzeby lub fakt, że nie piją kawy. Jednocześnie niemal połowa osób odwiedzających kawiarnie twierdzi, że robią to tak samo często jak wcześniej. Wizyta w kawiarni jest najczęściej podyktowana chęcią spotkania się ze znajomym (ponad 60 proc wskazań). Warto dodać, że dla co piątej osoby elementem zachęcającym do skorzystania z oferty kawiarni jest chęć napicia się dobrej kawy. Ponad 40 proc. osób wybiera lokalne kawiarnie, a co czwarta osoba decyduje się na lokale sieciowe, wydając w nich średnio od 10 do 25 złotych.
Raport Makro wskazuje, że województwie mazowieckim ludzie dość chętnie gotują w domu dla przyjemności. Taką deklarację złożyło 75 proc. zapytanych przez ankieterów mieszkańców. Zdecydowana większość gotuje posiłki kilka razy w tygodniu dla całej rodziny. Najczęściej na stołach goszczą dania kuchni polskiej (blisko 84 proc.). Fani gotowania inspiracji najczęściej szukają stronach internetowych o tematyce kulinarnej (blisko 44 proc.), wśród znajomych i rodziny (co piąty ankietowany), w programach telewizyjnych (23 proc.). Jako typ najczęściej przygotowywanych posiłków większość wskazała dania główne.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.