Opublikowano . Ostrów Mazowiecka | |


Czym urozmaicić zupę?

Nawet dobrze przyrządzoną zupę tuż przed zjedzeniem warto dodatkowo "upiększyć" o składnik, nadający jej walorów nie tylko estetycznych, ale przede wszystkim smakowych.

Sprawdźcie dziesięć najciekawszych propozycji udekorowania swojego posiłku.

Każda pani domu wie, że prosty dodatek do zupy może sprawić, iż nasza ulubiona potrawa zacznie smakować lepiej, posiłek będzie bardziej obfity i wzbogacony o dodatkowe wartości odżywcze. W zależności od zupy bądź kremu, warto skorzystać z naszego małego poradnika dziesięciu najpopularniejszych dodatków do tego rodzaju dań.

Zielenina - nie tylko popularny koperek czy pietruszka, ale też liście mrożonego szpinaku, cienko siekana kapusta czy rukola, nadają zupie jeszcze więcej kolorytu i smaku.

Groszek ptysiowy - flagowy produkt firmy Brześć, lekki i kruchy idealnie komponuje się z każdą zupą i kremem, jak chociażby popularnym kremem z brokułów.

Świeże zioła i przyprawy - kolendra, kminek, czy nawet sproszkowana papryka sprawiają, że każda zupa zyskuje wiele nowych walorów smakowych.

Mięso - od resztek grillowanego kurczaka, po rozdrobniony boczek i kiełbasę, wybór spośród mięs jest bardzo duży, a właściwie każdy jego rodzaj nadaje zupie więcej obfitości.

Jajko - ugotowane na twardo, pokrojone na większe kawałki, kojarzone jest głównie z wielkanocnym żurkiem, ale dobrze pasuje chociażby do chłodnika na wakacyjne upały.

Ziemniak - bardzo popularny dodatek do wielu zup, ale może być podawany w różnej formie, np. pieczony ziemniak, zapiekany na słodko, bądź też jako resztki ziemniaczanego puree.

Karmelizowana cebula/szalotka - można dodać je do zupy już wcześniej, podczas gotowania, albo udekorować nimi posiłek tuż przed podaniem. Wyjątkowo chrupiące upiększenie.

Starty ser - garść drobno startego parmezanu lub szczypta ostrego sera cheddar dobrze pasuje głównie do kremów oraz zupy kalafiorowej.

Kawałki chleba - nie chodzi tutaj jednak o tradycyjny chleb, ale serowy. Ewentualną opcją są też grzanki czosnkowe.

Rośliny strączkowe - fasola, groch czy soczewica wzbogacają posiłek o błonnik i białka roślinne, a posiłek automatycznie staje się bardziej pożywny i syty.

A czym ty najczęściej dekorujesz swoją zupę?

Dopasuj dla mnie

Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.

Bądź pierwszy! Dodaj komentarz

Twoja opinia pomaga być na bieżąco

Brak komentarzy

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.

0 / 1200 Wskazówka: zaznacz fragment artykułu i kliknij „Zacytuj”

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Reklama



Komentarze 0
Opcje

Dostosuj preferencje treści (zapis lokalny w przeglądarce):

Dołącz