Opublikowano . Ostrów Mazowiecka | |


Reprezentanci ZS CKR na olimpiadzie (zdjęcia)

W Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Nasz powiat reprezentowały m. in. Monika Dmochowska i Angelika Wolanin z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie.

Uczestnicy rozwiązywali zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące wiadomości z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji olimpiady - czytamy na stronie ZS CKR w Starym Lubiejewie. Pytania te stanowiły 70% wszystkich zadań, a pozostałe 30% dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej olimpiady "Bezpieczeństwo żywności i żywienia".

Po 90 minutach zmagań z testem uczestnicy udali się na poczęstunek. Następnie wraz z opiekunami mogli pogłębić swoją wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, biorąc udział w wykładzie prowadzonym przez prof. dr hab. Danutę Kołożyn-Krajewską z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

W tym czasie komisja pracowała, wyłaniając kandydatów do etapu centralnego. Uczennicom z ZS CKR nie udało się przejść do kolejnego etapu, ale wróciły z dyplomami, a przede wszystkim z chęciami wzięcia udziału w kolejnej edycji olimpiady.

Zobacz zdjęcia:
Reprezentanci ZS CKR na olimpiadzie (fot. ZS CKR Stare Lubiejewo)

Dopasuj dla mnie

Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.

Bądź pierwszy! Dodaj komentarz

Twoja opinia pomaga być na bieżąco

Brak komentarzy

Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.

0 / 1200 Wskazówka: zaznacz fragment artykułu i kliknij „Zacytuj”

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.

Reklama



Komentarze 0
Opcje

Dostosuj preferencje treści (zapis lokalny w przeglądarce):

Dołącz