Tłusty czwartek jest najsłodszym dniem w roku, który jednocześnie rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Sprawdź przepis na słodką przekąskę, która króluje dziś w wielu polskich domach.
Staropolska tradycja jedzenia słodkości sięga czasów pogaństwa i świętuje odejście zimy i nadejście wiosny. Ostatni czwartek przed wielkim postem jest znany również, jako zapusty, mięsopust, czy karnawał. Najpopularniejszymi potrawy tego dnia to zdecydowanie faworki i pączki. W ten specjalny dzień domowy pączek smakuje inaczej, potrzebne składniki do przygotowania potrawy to:
-
60 dag mąki,
- 50 dag marmolady,
-
15 dag cukru,
-
15 dag masła,
- 1/4 litra mleka,
-
6 jaj,
-
5 dag drożdży,
- olej do smażenia,
-
1 olejek śmietankowy,
-
szczypta soli,
-
cukier puder.
Przepis:
Z 1/3 części mąki, drożdży i mleka wykonać rozczyn. Gdy ciasto podrośnie, dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól i stopione masło. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Pączki kłaść na wysypanej mąką serwetce. Kiedy pączki podrosną, smażyć je na gorącym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.