Opublikowano . Kraj i świat | Aktualności | Pozostałe wiadomości


Czym są kawy speciality?

Każdy smakosz kawy rozpoczynający dzień od aromatycznego napoju przyzna, że nic tak nie dodaje energii z samego rana jak filiżanka dobrej jakości czarnej kawy. Sklepowe półki oferują bogaty wybór produktów z całego świata, jednak gdzie szukać tych najlepszych i wyjątkowych ziaren?

2021/08/kawa-artykul-sponsorowany-jpeg_61288666e8c60

Dlaczego kawa z palarni?
Świeżo zmielona kawa prosto z palarni nie tylko cudownie pachnie, ale również posiada głęboki i wyrazisty smak. Za aromat odpowiada głównie jakość ziaren. Dlatego przed jego wypaleniem konieczna jest odpowiednia selekcja pod względem pochodzenia. To właśnie ręczne zbiory kawy decydują o smaku i aromacie. Ręczna selekcja to gwarancja najwyższej jakości mielonej kawy.

Każda palarnia kawy posiada specjalistyczne piece, gdzie ziarna przechodzą kompleksowy proces, a jedną z najważniejszych czynności jest wypalanie. Każda kawa to inne wymagania pod względem uzyskania idealnego aromatu. Dzięki temu można uzyskać mniejszą kwasowość, odpowiedni poziom słodyczy czy nieco większą gorycz.

Speciality - z miłości do kawy
Kawy Speciality to najwyższej jakości wyselekcjonowane ziarna, które pochodzą z miejsc, gdzie uprawa ziaren wiąże się z odpowiednim mikroklimatem. O jakości kawy decyduje ilość skaz, a czym ziarno doskonalsze, tym bardziej cenione. To właśnie wskaźnik Q Gradera określa ideał, a kawa speciality musi osiągnąć min 80 punktów w skali 100 punktowej. To kawy czyste w smaku, aksamitne, pozbawione goryczy. Nie potrzebują dodatków takich jak mleko, cukier, słodzik. To najwyższy segment kaw na świecie, który przekłada się również na cenę ziaren.

Speciality - kawa z gwarancją smaku i aromatu
Kawa określana mianem Speciality to produkt z najwyższej półki. Dlaczego ziarna są tak aromatyczne?

Świeże zbiory - surowe ziarna są zbierane na bieżąco i niemal natychmiast trafiają do palarni, a następnie do klienta.
Proces przetwarzania w palarni - ziarna nie pokonują długiej drogi, lecz z plantacji są transportowane prosto do palarni. Dzięki temu skraca się czas przetwarzania, a kawa jest świeża.
Ziarna wyselekcjonowane ręcznie - dzięki temu kawy Speciality mają czysty, słodki i pozbawiony nadmiernej goryczy smak.
Różnorodne smaki - ziarna pochodzące z różnych regionów świata posiadają charakterystyczny smak i aromat dla danego regionu.
Wnikliwa kontrola i troska o jakość - kawa speciality to ziarna, o które troszczą się plantatorzy od momentu zasadzenia sadzonki.
Sklep z kawą a produkt z marketu
Kawa z marketu to produkt masowy. Krzew wzrasta szybko dzięki zastosowaniu środków ochrony roślin oraz nawozów. Plantacje przemysłowe zazwyczaj położone są nisko, by zbiór mógł odbywać się maszynowo. Wszystko to wpływa na jakość ziaren. Ziarna nie są odpowiednio selekcjonowane, dlatego do wypalania trafia produkt ze skazami, niedojrzały i uszkodzony.

Kawy Speciality to ziarna wzrastające na wysokich terenach, nawet powyżej 1000 - 1500 m n.p.m. Krzewy dojrzewają spokojnie, bez przyspieszania ich wzrostu. Same zbiory odbywają się ręcznie, dlatego do palarni docierają tylko dojrzałe i pozbawione skaz ziarna. To znacząca różnica pomiędzy smakiem kawy z produkcji przemysłowej, a smakiem kawy speciality, gdzie ziarna traktowane są jak czyste złoto.

Kawy Speciality to produkt, który osiąga najwyższa noty zgodnie ze skalą opracowaną przez doświadczonych smakoszy. Kontroli podlega nie tylko smak, ale również konsystencja, kwasowość, aromat, czystość, zrównoważenie nut smakowych i słodkość. Produkt, który osiąga minimum 80 punktów to tylko wyjątkowe i wyselekcjonowane ziarna, z których można wydobyć głębię smaku.

Artykuł sponsorowany.

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.