W dniu 09.10.2020 w szkole Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie odbyły się warsztaty kulinarne wraz z mistrzem kulinarnym - Marcinem Budynkiem oraz dietetykiem Judytą Szymkowiak.
Marcin Budynka realizuje program informacyjno-szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych pt. "Stawiam na drób". Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Związek "Polskie Mięso". Projekt "Stawiam na drób" w całości jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Głównym celem projektu było objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.
Szkolenie złożone było z dwóch części:
Teoretycznej, która obejmowała:
- wybrane rasy drobiu hodowane w Polsce,
- produkcja drobiu w Polsce,
- walory odżywcze drobiu,
- profesjonalny rozbiór tuszki drobiowej.
Praktycznej, której program obejmował:
- nowoczesne metody obróbki drobiu,
- marynowanie drobiu,
- kompozycje smakowe i aranżacja potraw.
W szkoleniu wzięli udział uczniowie klasy IIP4 - Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy pod okiem szefa kuchni stworzyli dania z kurczaka i kaczki. Po spotkaniu otrzymali również: certyfikaty, profesjonalne noże szefa kuchni oraz fartuchy.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.