Opublikowano . Powiat ostrowski | Aktualności | Edukacja


Warsztaty kulinarne wraz z Marcinem Budynkiem w ZSCKR Stare Lubiejewo

W dniu 09.10.2020 w szkole Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie odbyły się warsztaty kulinarne wraz z mistrzem kulinarnym - Marcinem Budynkiem oraz dietetykiem Judytą Szymkowiak.

2020/10/warsztaty-drob-jpg_5f83fcaa41629 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie

Marcin Budynka realizuje program informacyjno-szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych pt. "Stawiam na drób". Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Związek "Polskie Mięso". Projekt "Stawiam na drób" w całości jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Głównym celem projektu było objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.

Szkolenie złożone było z dwóch części:

Teoretycznej, która obejmowała:

- wybrane rasy drobiu hodowane w Polsce,
- produkcja drobiu w Polsce,
- walory odżywcze drobiu,
- profesjonalny rozbiór tuszki drobiowej.

Praktycznej, której program obejmował:

- nowoczesne metody obróbki drobiu,
- marynowanie drobiu,
- kompozycje smakowe i aranżacja potraw.

W szkoleniu wzięli udział uczniowie klasy IIP4 - Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy pod okiem szefa kuchni stworzyli dania z kurczaka i kaczki. Po spotkaniu otrzymali również: certyfikaty, profesjonalne noże szefa kuchni oraz fartuchy.

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.