Chcesz kupić okap, ale nie bardzo wiesz czym się kierować przy wyborze? Nie masz pojęcia jakie masz możliwości, ani co się będzie nadawać do twojej kuchni? Jeśli tak, ten tekst przyniesie ci podstawowe informacje dotyczące tych urządzeń i pozwoli rozwiać część wątpliwości.
Wyciąg czy pochłaniacz?
Okapy mogą pracować w dwóch trybach. Rozróżnienie ich działania to jedna z podstawowych kwestii, które musisz wziąć pod uwagę przy wyborze urządzenia. Choć bowiem wiele obecnych na rynku urządzeń może pracować zarówno jako pochłaniacz, jak i wyciąg, nie wszędzie można je umieszczać. Podstawowa różnica polega na tym, że pochłaniacz wdmuchuje filtrowane powietrze z powrotem do pomieszczenia. W przypadku wyciągu powietrze trafia na zewnątrz poprzez kanały wentylacyjne. Rzecz w tym, że wyciąg nie może być podłączony pod kanały zbiorcze wentylacji oraz kanały odprowadzające np. spaliny z pieca czy kominka. Mogłoby to zakłócić ciąg w kominach i spowodować tak zwaną „cofkę”. Najlepiej więc spytać się fachowca, czy w naszym domu jest możliwa instalacja okapu pracującego w tym trybie, czy też trzeba poprzestać na pochłaniaczu. Trzeba się jednak liczyć z ewentualnymi przeróbkami w kuchni. Oczywiście, jeśli budujemy nowy dom, warto wcześniej w projekcie wziąć pod uwagę konieczność wybudowania wentylacji pod wyciąg.
Filtry i silniki
Oczywiście, instalacja pochłaniacza nie oznacza, że instalujemy gorsze urządzenie - po prostu będzie ono inaczej pracować. Dużo większą wagę powinno się przyłożyć do kwestii energetycznej klasy okapu oraz pracy i liczby mieszczących się w nim silników. Zakłada się, że urządzenie powinno móc od 6 do 12 razy w ciągu godziny przefiltrować powietrze w całym pomieszczeniu. To oznacza, że jeśli mamy dużą kuchnię, okap będzie musiał pracować z większą mocą. Co za tym idzie, konieczna będzie większa wydajność, a więc i moc oraz ewentualnie liczba silników. Wiąże się to niestety z nieco większym poborem prądu - na szczęście producenci celują w coraz bardziej energooszczędne rozwiązania o wyższych klasach energetycznych. Problemem może być jednak także hałas. I ten czynnik warto wziąć pod uwagę, jako że czasem warkot silników może przeszkadzać w normalnej komunikacji domowników.
Istotne w kwestii eksploatacji okapu jest też to jakie filtry zostały w nim zamontowane. Najprostszym rozwiązaniem są filtry metalowe (np. stalowe czy aluminiowe). W takim wypadku filtr należy co jakiś czas zdjąć i przemyć ręcznie lub w zmywarce. Sytuacja - przynajmniej dla naszego portfela - komplikuje się, gdy zdecydujemy się na filtry włókninowe, np. flizelinowe, papierowe, etc. Takie filtry należy wymieniać na nowe, a to oczywiście oznacza dodatkowe koszty. Trzeba to robić częściej niż w wypadku czyszczenia filtrów metalowych, a czasem konieczny jest zakup filtrów od konkretnego producenta. Wymieniać należy także filtry węglowe, instalowane w pochłaniaczach. O ile wcześniej wymienione mają działanie przeciwtłuszczowe i zapobiegają tłustym osadom, tak rolą tych ostatnich jest niwelowanie nieprzyjemnych zapachów.
Rodzaje okapów
Jeśli chodzi o podstawowe informacje dotyczące okapów, warto wspomnieć też, że rynek oferuje bardzo szeroką gamę urządzeń na każdą kieszeń i niemal do każdego wystroju. Atutem niektórych producentów jest nawet to, że przygotowują oni okapy na specjalne zamówienie. Pozwalają na personalizację okapu poprzez umieszczenie na okapie pożądanego przez klienta wzoru czy grafiki. W efekcie okap zyskuje unikatowego charakteru i staje się jedyną w swoim rodzaju ozdobą pomieszczenia. Rzecz jasna nie każdy potrzebuje takiej ekstrawagancji. Na potrzeby większości wystarczające będą zwykłe okapy z linii produkcyjnej, ale i tu producenci mogą nas zaskoczyć formą i wyglądem. O różnorodności dostępnych okapów świadczą zresztą możliwości ich montażu. I tak najprostszą, ale i najtańszą grupę stanowią okapy podszafkowe, teleskopowe i uchylne, przeznaczone do zabudowy. Często są to okapy o niewielkich gabarytach, docelowo projektowane do mniejszych kuchni. Urządzenie może być w takim wypadku uruchamiane poprzez wysunięcie specjalnego blatu czy uchylenie pokrywy. Bardziej wyrafinowane są okapy przyścienne, kominowe, które mogą przybrać zarówno rustykalny charakter dawnych kominków, jak i bardziej nowoczesny sznyt - z taflami szkła, gładkimi powierzchniami i ekskluzywnym wyglądem. W dużych kuchniach popularne są także okapy wyspowe. Tu kuchenka znajduje się na środku pomieszczenia, a nad nią jest umieszczony fantazyjny okap w kształcie kuli, cylindra lub w jeszcze bardziej nietypowej formie. W pierwszej chwili możemy nawet wcale nie rozpoznać, że mamy do czynienia z okapem! Oczywiście tego typu rozwiązania są już dość kosztowne. W ofercie na rynku dostępne są także rzadziej spotykane okapy sufitowe (instalowane jak sama nazwa wskazuje w suficie i widoczne jedynie w postaci szczelin), narożne, blatowe i inne. Wybór jest więc naprawdę szeroki, ale mając tę podstawową wiedzę o okapach, powinniście już orientować się w waszych potrzebach i możliwościach.
Artykuł został przygotowany we współpracy z firmą Toflesz (www.toflesz.com) - polskiemu producentowi okapów kuchennych.
Artykuł sponsorowany
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.