Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej z partii majeranku. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella Enteritidis jest bakterią, która może powodować chorobę zakaźną zwana salmonellozą. Objawy tej choroby obejmują biegunkę, nudności, wymioty, gorączkę i bóle brzucha. Salmonella Enteritidis jest szczególnie niebezpieczna dla osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży i osób o obniżonej odporności. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek wskazanego produktu - suszonego majeranku o numerze partii 155022ak, o minimalnej dacie trwałości do grudnia 2024 roku i kodzie kreskowym 2019010010785. Zakład konfekcjonujący tego produktu - Eukana A. Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j. z Legnicy - rozpoczął już procedurę wycofywania produktu z obrotu. Dystrybutor jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów.
Organizacje urzędowej kontroli żywności monitorują procesy wycofywania produktu z obrotu. Zaleca się, aby konsumenci nie spożywali produktu z partii objętej tym ostrzeżeniem. Jeśli ktoś spożył ten produkt i odczuwa objawy zatrucia pokarmowego, powinien natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.