Opublikowano . Mazowieckie | Aktualności | Wiadomości z kraju i ze świata


Najlepsze mazowieckie smakołyki wybrane

Pulpety rybne w galarecie, wiejski zawijaniec mięsny, pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem – kapituła konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrała najsmaczniejsze mazowieckie specjały. Nagrody zdobyły 34 smakołyki, wyróżnienia przyznano 16 potrawom. Ich autorzy odebrali wczoraj nagrody z rąk marszałka Adama Struzika. 

2024/03/0x480-jpg_660400c799885 Fot. mazovia.pl

Za nami XVII edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze i najsmaczniejsze produkty z Mazowsza. – Pyszne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagrodzonych w konkursie. Pokazuje on, jak bogatą tradycję kulinarną ma nasz region. Już od 17 lat promujemy mazowieckich producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie – podkreślił marszałek Adam Struzik.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w dwunastu kategoriach: ośmiu w grupie producentów indywidualnych i czterech w grupie przedsiębiorców. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności. 

Laureaci z nagrodami

W tegorocznej edycji nagrodami dla zdobywców Laura Marszałka są frytkownice beztłuszczowe, dla wyróżnionych w konkursie blendery kielichowe z funkcją wyciskarki wolnoobrotowej. Natomiast dla wyróżnionych przez kapitułę konkursu domowe ekspresy do wody gazowanej.

W producentów indywidualnych Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego otrzymali:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich Dosin w gminie Serock (pow. legionowski) za Słonecznikowy chleb na zakwasie;
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Humęcinie (gmina Grudusk, pow. ciechanowski) za Wiszącą babkę;
  • w kategorii przetwory mięsne produkty pochodzenia zwierzęcego – Andrzej Żaboklicki (gmina Jakubów, pow. miński) za Schab dojrzewający;
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński) za Pieczonego suma w galarecie miodowej;
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Stowarzyszenie Miodowe Urzecze z Wólki Dworskiej (gmina Góra Kalwaria, pow. piaseczyński) za „Powidła śliwkowe z miodem”;
  • w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Serocka (pow. legionowski) za Gąsiorowski ser ze skórką;
  • w kategorii miody – Pasieka Rodzinna Ewa i Robert Wierzchołowscy z Ostrówka Węgrowskiego (gmina Łochów, pow. węgrowski) za Miód Wielokwiatowy;
  • w kategorii napoje – Andrzej Lubecki z Bud Kałek (gmina Puszcza Mariańska, pow. żyrardowski) za Nalewkę z kwiatu czarnego bzu – dla zdrowotności.

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii wyroby piekarnicze – KGW „Małomiasteczkowi” w Cegłowie (pow. miński) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami;
  • w kategorii wyroby cukiernicze – Marta Stypińska z Mierzeńca (gmina Gzy, pow. pułtuski) za Słoneczko pełne rozkoszy;
  • w kategorii przetwory mięsne produkty pochodzenia zwierzęcego – KGW z Kazunia Polskiego (gmina Czosnów, pow. nowodworski) za Wiejski zawijaniec mięsny;
  • w kategorii ryby i przetwory rybne – KGW w Świniarowie (pow. łosicki) za Pulpety rybne w galarecie;
  • w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – KGW w Izbicy (gmina Serock,pow. legionowski) za Słodko kwaśne szaleństwo z Szarej Renety;
  • w kategorii produkty mleczarskie – Jacek Niedojadło z Piskorni (gmina Pokrzywnica, pow. pułtuski) za Czarną Kozę;
  • w kategorii miody – Pasieka Cztery Pory Roku z Michałowa (gmina Klembów, pow. wołomiński) za Miód jesienny nawłociowy;
  • w kategorii napoje – Teresa Krzyczkowska z Bestwin (gmina Serock, pow. legionowski) za Wiśniówkę z kardamonem oraz Monika Soczewka z Szadek (gmina Siennica, pow. miński) za Likier z moreli.

 

Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

  • w kategorii wyroby cukiernicze:

       Agata Jarząb ze Starych Pieścirogów w gminie Nasielsk (pow. nowodworski) za "Pierniki z duszą" – pierniki ręcznie dekorowane; 

       Anna Gogół z Teresina (pow. sochaczewski) za Babę z Granic;

       Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów (pow. miński) za Słodką pokusę.

  • w kategorii wyroby piekarnicze

       Artur Elsner z Woli Cygowskiej w gminie Poświętne (pow. wołomiński) za Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie. 

 

W grupie przedsiębiorców Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego otrzymali:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Nasielsku (pow. nowodworski) za Chleb pszenny 1400 gramów;
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne SOMIANKA Andrzej Ruciński (pow. wyszkowski) za Szynkę wędzoną z kością;
  • w kategorii napoje – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka (pow. miński) za Syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy oraz „Pestka” Agnieszka Dąbrowska z Pomiechówka (pow. nowodworski) za „Eliksir dla Zdrowia”.

 

Wyróżnienia w grupie przedsiębiorcy zdobyli:

  • w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Piekarnia Gzik, Violetta Gzik-Janiak z Sochaczewa za Rogale drożdżowe BIO;
  • w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – PEXET Starowiejska Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa za Nóżki Starowiejskie oraz Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za Baleron Dworski

 

Wyróżnienia KAPITUŁY w grupie przedsiębiorcy zdobyli:

  • w kategorii napoje

        Rafał Dziliński z Ciechanowa za Nalewkę z czarnej porzeczki 30%;

        Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. z Łomianek (pow. warszawski zachodni) za Nalewkę Staropolską     Wiśniową Miodową. 

 

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.