Tematem przewodnim tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia jest bezpieczeństwo żywności, a hasłem "Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym".
Dzień ten jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką mają do odegrania rząd, rolnicy, producenci, sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".
W celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie tzw. "Pięć kroków do bezpiecznej żywności", na które składają się: utrzymywanie czystości, oddzielanie żywności surowej od ugotowanej, dokładne gotowanie, utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze i używanie bezpiecznej wody żywności. Są one oczywiste, jednak nie zawsze przestrzegane.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.