Dziś Tłusty Czwartek. Tego dnia na naszych stołach królować będą wszystkim dobrze znane pączki. Warto poszukać słodkiej alternatywy dla zwykłych słodkich wypieków. Listę regionalnych i tradycyjnych produktów można znaleźć w bazie Ministerstwa Cyfryzacji.
W bazie dane.gov.pl znajduje się ponad 1800 potraw z różnych zakątków kraju i w różnych kategoriach. Są to m.in. wypieki, sery, produkty mleczne, ryby, miody, napoje oraz oleje.
Oto kilka przykładów wybranych specjalnie na Tłusty Czwartek:
- grochowinki kociewskie - to przysmak z województwa pomorskiego. Swoją nazwę wzięły od wyglądu. Po usmażeniu przypominają wysuszone strąki grochu lub fasoli. Ponoć różnią się od tradycyjnych faworków. Są od nich bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku,
- śląski chrustek - na liście produktów tradycyjnych od 2011 r. Wyglądem przypominają tradycyjne faworki.
- pùrcle kaszubskie - na liście od 2008 r. Wygląd: pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce, kremowe wnętrze. Rozmiar: zależnie od potrzeb.
Portal zasilany jest danymi już z ponad 120 instytucji. Wciąż się rozwija i jest wzbogacany o nowe funkcjonalności.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.