Na temat picia kawy narosło wiele mitów. Jednym z najczęściej pojawiających się pytań jest to, czy kawa wypłukuje magnez z organizmu? Postanowiliśmy dokładnie przyjrzeć się tematyce. Czas poznać wnioski.
Kawa smaczna, ale czy zdrowa?
Trudno wyobrazić sobie poranek bez aromatycznej filiżanki kawy. Niewątpliwie wypicie tego smacznego napoju dodaje energii. Wyobraźcie sobie, że kawa zawiera antyoksydanty, a więc opóźnia procesy starzenia. Na tym jej zalety się nie kończą, bo dodatkowo zmniejsza ryzyko cukrzycy, przyspiesza spalanie tłuszczu, ale też poprawia potencję, gdyż działa niczym afrodyzjak. Ale, czy kawa wypłukuje magnez. Zacznijmy może od tego, jak duże znaczenie ma magnez dla prawidłowego działania całego organizmu. Bierze udział w procesach przeciwzapalnych, ale też wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Nie oznacza to jednak, że jeżeli pozwolicie sobie na kawę, która jest świeżo palona, to dojdzie od razu do wypłukania magnezu z organizmu. Kawa spożywana w dużych ilościach ma właściwości moczopędne, co oczywiście sprawia, że z organizmu wypłukiwane są cenne elektrolity, do których należy nie tylko magnez, ale też sód i potas. Ale z drugiej strony kofeina zawarta w kawie zawiera liczne cenne składniki, w tym właśnie magnez. Np. kawa arabica ma jego sporą dawkę.
Ile można zyskać magnezu, a ile stracić pijąc kawę?
Jeżeli wypijecie 4 filiżanki mocnej kawy, to stracicie ok. 4 mg magnezu. Wydaje się, że to dużo, ale nic bardziej mylnego. Otóż w tym samym czasie dostarczycie organizmowi aż 14 mg magnezu, co oznacza, że bilans jest dodatni. Zatem wypijając nawet kilka filiżanek czarnej kawy nie musicie obawiać się, że dojdzie do niedoboru magnezu. Najczęściej przyczyną niedoboru magnezu jest stres, niewłaściwa dieta, która jest uboga w warzywa i owoce. Stosowanie środków moczopędnych, antykoncepcji hormonalnej czy środków nasennych również obniża stężenie magnezu we krwi. Kawa pita w odpowiednich ilościach jest wręcz zdrowa. Co ciekawe, zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona, zmniejsza też ryzyko cukrzycy. Duże znaczenie ma także fakt, że regularne picie filiżanki kawy spowalnia proces starzenia się komórek. Jedna filiżanka kawy świeżo palonej zawiera więcej antyoksydantów niż szklanka soku z grejpfruta.
Artykuł sponsorowany
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.