Polacy coraz chętniej sięgają po ekologiczne produkty, dlatego rośnie także liczba ich producentów. Obecnie jest ich w Polsce ok. 23 tys. Zanim jednak ich produkty z atestem trafią na sklepowe półki, ich producenci muszą pokonać długą drogę.
- Wszyscy producenci ekologiczni kontrolowani są przez jednostki certyfikujące, których mamy w naszym kraju 11. Aby taka jednostka mogła rozpocząć działalność, musi uzyskać akredytację - tłumaczy Artur Siedlarek, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
- Tutaj wkracza Polskie Centrum Akredytacji. Udziela akredytacji jednostkom certyfikującym w obszarze rolnictwa ekologicznego - tłumaczy Hanna Tugi, kierownik Działu Akredytacji Badań i Certyfikacji Żywności w PCA.
Kontrola takich jednostek jest ważna, ponieważ w obszarze tym często dochodzi do nadużyć i wykroczeń.
- Najczęściej dotyczą one znakowania produktów ekologicznych - tłumaczy Siedlarek. - Na produkcie ekologicznym powinno znajdować się unijne logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej, która kontroluje tego producenta i oznaczenie miejsca powstania produktu - dodaje.
- Konsumenci, którzy kupują produkty oznakowane jako ekologiczne mogą mieć zaufanie, że zostały wyprodukowane zgodnie ze wszystkimi wymogami rolnictwa ekologicznego - podkreśla Hanna Tugi.
źródło: x-news.pl
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.