W Wielką Sobotę wierni odwiedzają swoje parafie, aby poświęcić pokarmy, które spożyją podczas wielkanocnego śniadania. W tradycyjnej święconce znajdują się wędlina, jajko, chleb, sól oraz kawałek ciasta i baranek. Każdy pokarm to inny symbol.
Podstawowym elementem, którego nie może zabraknąć w święconce jest jajko, czyli znak nowego życia. Chleb symbolizuje ciało Chrystusa, wędlina - dobrobyt po długim okresie modlitw i postów, a sól - oczyszczenie oraz moc odstraszania wszelkiego zła.
W koszyku powinny znaleźć się również: baranek (np. z cukru), który oznacza zwycięstwo życia nad śmiercią, chrzan symbolizujący siłę i zdrowie, a także babka wielkanocna, która dawniej była znakiem wysokich zdolności gospodyni.
Koszyk wielkanocny zazwyczaj przyozdabia się gałązkami borówki oraz koronkowymi serwetkami z nadrukami symboli świątecznych. Zgodnie z tradycją, poświęconych pokarmów nie można jeść do czasu wielkanocnego śniadania, które powinno się odbyć najwcześniej po porannej rezurekcji.
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Bądź pierwszy! Dodaj komentarz
Twoja opinia pomaga być na bieżąco
Dodając komentarz, akceptujesz regulamin komentowania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.
Rozpocznij dyskusję – napisz pierwszy komentarz poniżej.