Opublikowano . Kraj i świat | Aktualności | Wiadomości z kraju i ze świata


Antyoksydanty - co warto o nich wiedzieć?

Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, to naturalne substancje, które chronią komórki naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników.

2021/12/bottles-with-fresh-vegetable-juices-wooden-table-kopia-jpg_61c5707d8e4a0

Pozwalają efektywnie usuwać szkodliwe związki z naszego ciała, dlatego powinny stanowić ważny element w codziennej diecie. Co warto wiedzieć o ich dobroczynnym działaniu i w jakich produktach jest ich najwięcej? Podpowiadamy.

​Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty to po prostu związki chemiczne, które hamują procesy związane z reakcjami utleniania w naszym organizmie. Wystarczy zaledwie niewielka ich ilość, aby powstrzymać wolne rodniki. Tym samym antyoksydanty są bardzo skuteczną ochroną przed wystąpieniem wielu chorób. Na działanie wolnych rodników narażone są szczególnie osoby, które odczuwają przeciągły stres, palą papierosy, nadużywają alkoholu lub spożywają przetworzone produkty.

Grupa antyoksydantów jest niezwykle różnorodna, więc zaliczyć można do niej szeroki zakres pierwiastków chemicznych takich jak na przykład cynk, miedź oraz selen. Są to także witaminy z grupy A, C oraz E.

​Gdzie można znaleźć antyoksydanty?

Można znaleźć je praktycznie wszędzie. Jednak te o najsilniejszym działaniu znajdziemy przede wszystkim w zdrowej żywności oraz specjalnie przygotowanych preparatach, które można zakupić na przykład w sklepach zielarskich.

W żywności, którą możemy spożywać na co dzień znajdziemy je we wszelkiego rodzaju owocach, a więc na przykład jabłkach, mandarynkach, czarnych jagodach, borówkach, jeżynach, jagodach, malinach i truskawkach. Znajdują się także w warzywach. Duża ilość przeciwutleniaczy znajduje się między innymi w czerwonej kapuście, fasoli i szpinaku.

Warto także postawić na naturalne przyprawy i to niezależnie od tego czy występują one w naturalnej, świeżej formie czy suszonej. Przede wszystkim warto zainteresować się kurkumą, która zawiera w swoim składzie kurkuminę. Jest to bardzo silny antyoksydant, który wykazuje dobrą przyswajalność w połączeniu z innymi przyprawami, na przykład pieprzem. Słynie z tego, że hamuje procesy nowotworowe oraz reguluje ciśnienie krwi zapobiegając miażdżycy. Aby uzyskać najlepszą przyswajalność należy do codziennej diety warto włączyć gotowe mieszanki przypraw.

Wybierając zioła, które wspomagają pamięć, odporność lub działają na różnego rodzaju alergie warto wybierać takie, które w swoim składzie zawierają dużo antyoksydantów. Warto wiedzieć, że naturalne zioła wykazują silniejsze działanie przeciwutleniające nawet od owoców i warzyw. Szeroką ofertę takich produktów można znaleźć między innymi w sklepie internetowym pod adresem https://mojazielarnia.pl/51-antyoksydanty.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz



Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników serwisu ostrowmaz24.pl.