Zabiegi uprawowe to szereg czynności wykonywanych po zbiorze roślin uprawnych oraz podczas przygotowania gleby do siewu. Do najbardziej popularnych należy orka kultywatorowanie, talerzowanie, natomiast stosunkowo rzadko wykonywane jest głęboszowanie. Zabieg ten rekomendowany jest co 4-5 lat w zależności od struktury zasiewów i właściwości gleby.
Dlaczego głęboszowanie nie jest powszechne?
Głęboszowanie zaliczane jest do bardzo energochłonnych zabiegów agrotechnicznych oraz mało wydajnych. Znaczy to, że podczas zabiegu zużywana jest duża ilość paliwa oraz uprawiana jest stosunkowa mała powierzchnia gleby. Wynika to z tego, że uprawa prowadzona jest na głębokość przekraczającą zwykle wykonywane zabiegi uprawowe — może to być od 40 do nawet 80 centymetrów. Ustalając głębokość pracy głębosza, należy kierować się potrzebą wynikającą z właściwości fizycznych gleby (zagęszczenia warstwy poduprawnej), ale także obecności na polu drenów.
Jak głęboko wykonać uprawę?
Zadaniem głęboszowania jest skruszenie warstwy nadmierne zagęszczonej, która znajduje się pod warstwą uprawną. Jej miąższość jest bardzo zróżnicowana, ale zwykle nie przekracza 15 centymetrów. Jednak przed finalnym ustaleniem głębokości pracy głębosza warto wykonać w kilku miejscach odkrywkę glebową i sprawdzić rzeczywistą miąższość warstwy nadmiernie zagęszczonej. Głębosz nie przemieszcza gleby w pionie, a jedynie ja wzrusza i kruszy, dlatego ustalenie zbyt dużej głębokości nie spowoduje wyciągnięcia martwicy glebowej.
Jak często głęboszować?
Bardzo trudno jednoznacznie skazać, w jakich interwałach na polach powinien zostać przeprowadzone głęboszowanie. Jego zasadność warto potwierdzić prostą próbą, która polega na wciskaniu w profil gleby zaostrzonego pręta. Jeżeli podczas wciskania w pewnym momencie wymaga większej siły (opór nadmiernie zagęszczonej warstwy gleby), to jest to sygnał, że zabieg może być konieczny. Warto taką próbę przeprowadzić w kilku miejscach na polu, w tym także na uwrociach. To właśnie na nich jest największe ryzyko zagęszczenia warstwy poduprawnej i jej negatywnego wpływu na rośliny uprawne. Może się tak zdarzyć, że głęboszowanie będzie konieczne tylko na uwrociach. Głęboszowanie całego pola powinno być poprzedzone oceną jego konieczności, ale zwykle jest to nie częściej niż co 4-5 lat.
Jakie są inne przesłanki do głęboszowania?
Cenna jest obserwacja pola, jeżeli na jego powierzchni zaczynają pojawiać się zastoiska wodne w miejscach, w których ich wcześniej nie było, to świadczy to o problemie wsiąkania wód opadowych. Jedną z przyczyn może być nadmierne zagęszczenie gleby. Warto w takich miejscach obserwować także system korzeniowy roślin uprawnych, zwłaszcza jeżeli jest on palowy. Deformacja korzenia lub jego ograniczony rozwój może być sygnałem, że rozwijający się korzeń trafił na trudną do pokonania warstwę gleby.
Bardzo trudno wskazać jakie zagrożenie dla gleby niesie głęboszowanie — praktycznie zabieg ten oprócz dużej energochłonności nie ma żadnych wad. Natomiast największą korzyścią z jego wykonania jest zniszczenie warstwy nadmiernie zagęszczonej, co pozwala na stworzenie lepszych warunków do wzrostu i rozwoju roślin uprawnych. Szczegółowe informacje na temat głęboszowania, znaków wskazujących na konieczność zabiegu oraz jego praktycznego wykonania można znaleźć w artykule: https://osadkowski.pl/blog-agrotechnika/gleboszowanie-pola-zabieg-uprawowy-o-wielu-zaletach.
Głęboszowanie — kluczowy zabieg poprawiający strukturę gleby
Głęboszowanie to energochłonny zabieg uprawowy, którego celem jest skruszenie nadmiernie zagęszczonej warstwy gleby pod uprawą. Rekomendowane jest przeprowadzanie go co 4-5 lat, a jego wykonanie uwarunkowane jest poprzednią oceną konieczności za pomocą prostych testów, takich jak wciskanie zaostrzonego pręta w profil gleby. Zabieg ten niesie jedynie korzyści — zwiększa zasięg systemu korzeniowego roślin, poprawia retencję wody i podnosi ich odporność na stres suszy, praktycznie bez ryzyka niekorzystnych skutków.
Artykuł sponsorowany
Dopasuj dla mnie
Zaznacz tematy, które Cię interesują. Zapamiętamy wybór tylko na tym urządzeniu.
Informacja: zapisujemy wyłącznie wybór tematów w pamięci przeglądarki (localStorage). Możesz wyłączyć w każdej chwili.
Wybraliśmy dla Ciebie
Komentarze 0