Opublikowano . Kraj i świat | Aktualności | Pozostałe wiadomości


Pizza neapolitańska vs pizza rzymska - znasz różnicę?

Podobno pierwsze pizze można było zjeść w Neapolu, ale przecież placki wypiekane na kamieniach były podstawą żywienia ludności jeszcze w czasach starożytnych. Z kolei tradycyjny placek z pomidorami Włosi jadali od wieków, bo było to podstawowe danie ludzi biednych. Z czasem pizza zyskała na znaczeniu, a każdy region wypracował swoją lokalną wersję - m.in. pizzę neapolitańską oraz rzymską.

2019/11/pizza-jpg_5de17e0a9c945

Przede wszystkim ciasto

Jednak bez względu na miasto czy region Włoch, bazą każdej dobrej pizzy jest ciasto. Powstaje ono na bazie drożdży, wody, mąki typu zero, oliwy z oliwek extra virgin i soli. Wymaga dokładnego wyrobienia, aby nabrało elastyczności i nie można pozwolić sobie wtedy na pośpiech. Sekretem udanego wypieku jest właśnie ciasto. Wybierz się na idealną pizzę w Lublinie do Dominium, jeśli nie możesz zaplanować City Breaka do Neapolu.

Formowanie pizzy to ważny etap jej przygotowania, bo jest ona wtedy odpowiednio rozciągana i spłaszczana. Są oczywiście zwolennicy pizzy na cienkim cieście i na grubym. Idealny placek ma taką samą grubość na całej swojej powierzchni - ma to ogromne znaczenie dla finalnej wersji, smaku i naszego zadowolenia. Każdy ma inne preferencje, ale warto poznać dwa rodzaje pizzy, które zyskały we Włoszech największą popularność.

Pizza neapolitańska - klasyka przede wszystkim

Pizza z Neapolu to według wielu osób klasyczny placek, który urzekł królewskie władze, a także dał podstawę dalszym kompozycjom, które szybko zaczęły pojawiać się też w innych włoskich regionach. Na czym polega tajemnica kariery pizzy neapolitańskiej? Nie chodzi tylko o dodatki - jak świeże pomidory San Marzano, ser mozzarella di buffala czy zioła - ale też specyficzny sposób zagniatania ciasta.

Co ciekawe, receptura na pizzę neapolitańską znalazła się nawet na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Wewnętrzna część pizzy ma kilka milimetrów grubości, grubsze są zaś pięknie zarumienione brzegi. Dlaczego ma to znaczenie? Od tego zależy, czy składniki będą dobrze trzymać się ciasta. Jeśli nie, placek nie będzie udany.

Pizza rzymska - co ją wyróżnia?

Inny sposób formowania pizzy można zaobserwować w Rzymie, stolicy Włoch. Jeśli lubisz pizzę na cienkim i cieście albo dbasz o swoją sylwetkę, przypadnie Ci ona do gustu. Ciasto jest wyjątkowo płaskie, również brzegi. Po wyjęciu jej z pieca jest niezwykle chrupiąca, dzięki czemu ma wielu zwolenników.

Minusy? Nie można na niej położyć zbyt wielu dodatków, gdyż po prostu nie będą one mogły się na niej utrzymać. Dla wielu z nas nie będzie to jednak jej wada - klasyczne pizze cieszą się największą popularnością. Plusem jest jednak, że zawiera mniej kalorii i szybko się piecze - będzie to idealna przekąska podczas zwiedzania zabytkowego Wiecznego Miasta. Nie musisz jednak wyjeżdżać do Włoch, aby zjeść pyszną pizzę niemal jak w słonecznej Italii.

Masz ochotę na pizzę? Wybierz się do restauracji Dominium w Lublinie zlokalizowanej w centrum handlowym Felicity przy alei Wincentego Witosa 32: https://www.pizzadominium.pl/lokale/lublin-c-h-atrium-felicity.

Artykuł sponsorowany